Pomeranč a Rakytník

Pomerančovo - rakytníková šťáva - podíl ovocné složky: nejméně 70%

Pomeranč obsahuje:

  • Vitamíny - karotenoidy (provitaminy A) – z 20 karotenodů se nejvýznamněji nachází kryptoxantin, lutein a zeaxantin, dále B1, B2, kyselina listová
  • Minerály - draslík, vápník, železo, hořčík a fosfor
  • kyselina citronová - zvyšuje účinek vitaminu C a ulehčuje vylučování toxických látek z těla (např. kyseliny močové)
  • Flavonoidy – silný antioxidant, protizánětlivé a protirakovinné glykosidy, které mají příznivý vliv i na oběhovou soustavu. Mezi nejznámější patří rutin, tangeretin, nobiletin, naringin, hesperidin a kvercetin
  • Limonoidy - propůjčují pomeranči charakteristické aroma. Nejvíce je zastoupen d-limonen. Výzkumy potvrdily, že tyto látky snižují riziko vzniku nádorů.
  • sacharóza, dextróza a levulóza

Pomeranč se v lidové medicíně doporučuje:

  • chrání cévy
  • protialergické, alkalizující účinky
  • rakovina - proti ní
  • mozek, srdce - pozitivně působí
  • arterioskleróza – zabraňuje vzniku
  • zpomaluje proces stárnutí
  • snižuje krevní tlak
  • zácpa – pomáhají při léčbě
  • hemoroidy - zmírňuje
  • stimulují vylučování žluče (cholagolický účinek)
  • imunita
  • rýma
  • průduškový astmat – prevence
  • kosti, zuby a chrupavky
  • osteoporóza
  • křivice a zvýšená spotřeba minerálních solí
  • makulární degenerace sítnice, která je ve vyspělých zemích hlavní příčinou slepoty lidí starších 65 let
  • reminalizace (počáteční zubní kaz)

 

Výzkumy ukázaly, že lidé s vysokou hladinou vitaminu C v krvi méně trpí alergiemi. Je to patrně dáno schopností vitaminu C potlačovat účinky histaminu, látky, která vyvolává alergické reakce.

 

Věděli jste:

Aby pomeranče, které jsou ještě na stromech, získaly svoji typickou oranžovou barvu, potřebují být po několik nocí vystaveny mrazu. To je však možné jen v oblastech s mírným podnebím. V tropických oblastech, kde po celý rok bývá teplé počasí, je celkem běžné, že dozrálé pomeranče zůstávají zelené. Zralost pomeranče se tedy nepozná podle barvy kůry, nýbrž podle podílu cukru a kyseliny ve šťávě. V dozrálém ovoci je to přibližně 6:1, tedy šest dílů cukru a jeden díl kyseliny.

 

Rakytník obsahuje:

  • Vitamíny - C, A, B, E, F, D, K a rutin(vitamín P), který zabraňuje rozkladu vitamínu C

 

Rakytník se v lidové medicíně doporučuje:

  • imunita
  • pokožka, kůže
  • kardiovaskulární systém - srdce
  • trávení, zažívací trakt
  • prostata
  • kontrola tělesné hmotnosti - chuť k jídlu
  • vlasy - vypadávání
  • štítná žláza - napomáhá při nemoci
  • revmatismus a dna - příznivě působí
  • snižuje bolest
  • regeneruje tkáně, sliznici trávicího a pohlavního ústrojí
  • léčí popáleniny
  • křečové žíly
  • noční křeče lýtek
  • žaludeční a střevní potíže
  • rozpouští hleny
  • rakovina - protinádorové účinky
  • Bércové vředy
  • menopauza
  • ledviny - záněty
  • dásně, opary, afty - podporuje léčbu
  • nespavost
    stres
  • vředy, hemoroidy
  • gynekologické potíže
  • oči


Složení:

Pomerančová šťáva, voda, rakytník řešetlákový

Nutriční hodnoty ve 100 ml
Energetická hodnota 255 kJ (60 kcal)
Tuk <0,5 g
Z toho nasycené mastné kyseliny <0,1 g
Sacharidy 14 g
Z toho cukry 14 g
Vláknina ><0,3 g
Protein <0,4 g
Sůl <0,01
Vitamín C 40 mg / 50% *

* Podíl denního příjmu dle doporučení Evropské unie (NRV)

Před vypitím třeba protřepat. Usazenina na dně láhve není závadou. Skladujte na suchém místě. Po otevření skladujte v lednici maximálně 5 dnů.

Výrobce: Haus Rabenhorst

Pomeranč a Rakytník

Pomeranč a Rakytník

150 Kč
130,43 Kč bez DPH
skladem Obsah 750 ml