Pasterizace

Co znamená pasterizace?

Pasterizace je krátkodobé zahřátí na 60 - 90 °C k usmrcení mikroorganismů. Pasterizace je pojmenována po francouzském biologovi Louisovi Pasteurovi. Uvědomil si, že krátkodobé zahřátí zabilo většinu mikroorganismů, aniž by produkt výrazně změnil své vlastnosti. U potravin to zvyšuje jejich trvanlivost.

Nejznámější je pasterizace mléka. Mléko se zahřívá na 15 - 40 sekund na teplotu 72 - 75 °C a poté se opět ochladí. Přibližně 99,5% všech bakterií v mléce je zabito. Pasterizované mléko lze uchovávat v ledničce až po dobu 6 dnů. S výjimkou surového a preferenčního mléka je pasterizace zákonem požadována pro všechny druhy mléka.

Pasterizace se také používá pro jiné potraviny, jako je například víno, ovocné šťávy nebo pivo. Naše šťávy Rabenhorst se pasterizují pomocí speciálně vyvinutého procesu, který Louis Pasteur používá. Zaručená doba trvanlivosti je v závislosti na produktu od 14 do 36 měsíců.