Vitamín K

Vitamín K - rozpustný v tucích

Označení "K" je odvozeno z německého slova "Koagulation", tož znamená proces srážení krve. Vitamín K je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve. Vitamín K je dále nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny.

Vitamín K funguje jako kofaktor proenzym, který katalyzuje karboxylaci kyseliny glutamové na gama-karboxyglutamovou (GLA). Přestože se vitamín K dependentní gama-karboxylace vyskytuje pouze u specifických reziduí kyseliny glutamové, je nezbytná k tomu, aby tato rezidua správně vázala vápník.

Vliv vitamínu K na zdraví člověka:

  • mineralizace kostí
  • buněčný růst

Zdroj vitamínu K1:

  • zelená listová zelenina
  • rostlinné oleje - sojový, olivový, v bavlníkovém semenu, řepkový olej
  • majonéza
  • vařená brokolice
  • syrová kapusta
  • syrový špenát
  • syrový zelený listový špenát
  • syrová řeřicha
  • syrová petržel

Nedostatek vitamínu K:

  • poruchy srážlivosti krve - modřiny, krvácení z nosu a dásní, krev v moči a ve stolici, nebo extrémně těžké menstruační krvácení
  • u kojenců - nedostatek vitamínu K krvácení je životu ohrožující
  • řídnutí kostí (osteoporóza) - ženy po menopauze
  • špatná karboxylace osteokalcinu a snížená aktivita osteoblastů (kostních buněk obnovujících kost) - pomalejší obnova kostí a nedostatečné vstřebávání vápníku do kosti
  • zvýšené riziko osteoporotické zlomeniny

Antagonisté vitamínu K a osteoporotické zlomeniny

O některých orálních antikoagulanciích, např. warfarinu, je známo, že jsou tzv. antagonisté vitamínu K. Studie zkoumající chronické užívání warfarinu a riziko fraktur u starších žen zjistila výrazně vyšší riziko zlomenin obratlů a žeber u uživatelek warfarinu ve srovnání s pacientkami bez warfarinu.

Šťávy Rabenhorst s obsahem vitamínu K:

 

Rozpustné ve vodě B1, B2, B3, B5, B6, B7(H), B9, B12, C
Rozpustné v tucích A, D (D2, D3), E, K, K2