Vitamín E
Vitamín E - rozpustný v tucích
Důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály.
Zdroj vitamínu E:
Potřeba vitamínu E se zvyšuje při zvýšeném příjmu nenasycených tuků nebo zvýšeném vystavení se kyslíku. Poruchy vstřebávání tuků ze střeva mohou vést k příznakům nedostatku tokoferolu, protože vitamín E se vstřebává jen společně s tuky. Vitamín E se ničí během kuchyňské úpravy a při zpracování potravin, včetně zmrazení. V těle se ukládá do zásoby v tukové tkáni.
V potravinách se vitamín E nachází:
- olej z pšeničných klíčků
- slunečnicová semínka
- mandle
- lískové oříšky
- máslo
- mléko
- burské oříšky
- sója
- salát
- maso savců
Nedostatek vitamínu E:
- poruchy vstřebávání nebo distribuce tuků - chronická steatorea
- abetalipoproteinemie
- cystická fibróza
- u pacientů po resekci střeva
- neurologické potíže
- snížení obranyschopnosti
- poruchy funkce gonád, což může vést až k neplodnosti
- u novorozenců může nedostatek vyvolat anémii způsobenou zkrácením životnosti červených krvinek
Šťávy Rabenhorst s obsahem vitamínu E:
- BIO Arónie
- BIO Granátové jablko
- Goji
- BIO Rakytník řešetlákový 330 ml a rakytník řešetlákový 450 ml
- Ananasová šťáva
- Manóza a brusinky
- 11 plus 11 červená šťáva
- 11 plus 11 ovoce a zelenina
- BIO Jabko a mango
- Acerola
- Meruňková šťáva
- BIO Třešňová šťáva
- BIO Antioxidant
- Červené hrozny a železo
- Pomeranč a rakytník
- BIO Pšeničná tráva
- BIO Alles gute - Všechno dobré
- BIO Horký RABE
- BIO Zázvor - mix
- BIO Krevní tlak 120 na 80
- BIO Regenerace
- Klášterní zahrada
- Zinek pro imunitní systém
- BIO B-Aktiv
- BIO Mrkvová šťáva
- BIO Italská rajčata
- BIO Červená řepa
- BIO Zeleninová šťáva
- Vitesse - pro zdravé srdce
- Vitesse - pro zdravé cévy
- Vitesse - pro zdravé kosti
- Vitesse - koncentrace
- Vitesse - nervy a svaly
- Vitesse - pro zdravé buňky
- BIO Imunita
Rozpustné ve vodě | B1, B2, B3, B5, B6, B7(H), B9, B12, C |
Rozpustné v tucích | A, D (D2, D3), E, K, K2 |