Vitamín E

Vitamín E - rozpustný v tucích

Důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály.

Zdroj vitamínu E:

Potřeba vitamínu E se zvyšuje při zvýšeném příjmu nenasycených tuků nebo zvýšeném vystavení se kyslíku. Poruchy vstřebávání tuků ze střeva mohou vést k příznakům nedostatku tokoferolu, protože vitamín E se vstřebává jen společně s tuky. Vitamín E se ničí během kuchyňské úpravy a při zpracování potravin, včetně zmrazení. V těle se ukládá do zásoby v tukové tkáni.

V potravinách se vitamín E nachází:

  • olej z pšeničných klíčků
  • slunečnicová semínka
  • mandle
  • lískové oříšky
  • máslo
  • mléko
  • burské oříšky
  • sója
  • salát
  • maso savců

Nedostatek vitamínu E:

  • poruchy vstřebávání nebo distribuce tuků - chronická steatorea
  • abetalipoproteinemie
  • cystická fibróza
  • u pacientů po resekci střeva
  • neurologické potíže
  • snížení obranyschopnosti
  • poruchy funkce gonád, což může vést až k neplodnosti
  • u novorozenců může nedostatek vyvolat anémii způsobenou zkrácením životnosti červených krvinek

Šťávy Rabenhorst s obsahem vitamínu E:

Rozpustné ve vodě B1, B2, B3, B5, B6, B7(H), B9, B12, C
Rozpustné v tucích A, D (D2, D3), E, K, K2