B9 - Kyselina listová
Vitamín B9 - kyselina listová - ve vodě rozpustný vitamín
Je nepostradatelný pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a velký význam má pro růst a vývoj plodu v období těhotenství. Nejlepší konzumace kyseliny listové je za syrova, protože 95% se jí zničí vařením. Vstřebatelnost kyseliny listové je v potravinách zhruba 50%.
Zdroj kyseliny listové:
- listová zelenina - ledový salát, hlávkový salát, čínské zelí
- zelenina - květák, brokolice, zelí, kapusta, špenát, růžičková kapusta, zelený hrášek, fazolové lusky, dýně, okurky, rajčata, červená řepa, chřest
- obiloviny - celá obilná zrna a to hlavně klíčky, celozrnný chléb
- ovoce - mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, višně, jahody, angrešt, maliny
- ořechy - vlašské ořechy, pistáciové ořechy
- z mléčných výrobků - plísňové sýry, měkké sýry
- maso - játra a vnitřnosti (v době těhotenství se nedoporučují pro jejich velký obsah vitamínu A i možnost toxických látek
- kvasnice
- hnědá rýže
Zvýšená potřeba kyseliny listové v těle:
- těhotenství
- anémie
- na jazyku - glositida (bolestivý, zarudlý jazyk, který je citlivý na dotek
- necitlivost v končetinách, mravenčení končetin
- deprese, neklid
- extrémní únava
- kognitivní poruchy - potíže hlavně s krátkodobou pamětí, podobnost demenci
- oslabené svaly - slabost v nohou, například, když je máte vyjít
- vředy v ústech
- změny v tónu pleti - bledá pleť, žluté tóny....(je dobré si nechat vyšetřit krev)
- šedivé vlasy - v období okolo 20-30 let by se mohlo jednat o nedostatek kyseliny listové
- trávicí problémy - nejčastější příznak je průjem, ale mohou se objevit i křeče nebo nadýmání
- celkové zklidnění organismu
Kyselina listová v těhotenství:
Kyselina listová se doporučuje ve zvýšeném množství hlavně v období těhotenství, nejlépe je užívat již tři měsíce před samotným otěhotněním. Mícha a mozek miminka se vyvíjí první týdny v těhotenství, proto pozdější užívání již nemá takový efekt.
Kyselina listová pomáhá dělení buněk, podporuje růst plodu a diferenciaci tkání, obzvláště nervové soustavy.
Šťávy Rabenhorst s obsahem vitamínu B9 - kyselina listová
- BIO Arónie
- 11 plus 11 žlutá šťáva
- 11 plus 11 červená štáva
- 11 plus 11 ovoce a zelenina
- Acerola
- Meruňková šťáva
- BIO Třešňová šťáva
- BIO Antioxidant
- Červené hrozny a železo
- Pomeranč a rakytník
- BIO Alles gute - Všechno dobré
- BIO Horký RABE
- BIO Zázvor - mix
- BIO Krevní tlak 120 na 80
- BIO Regenerace
- Klášterní zahrada
- Zinek pro imunitní systém
- BIO B-Aktiv
- BIO Červená řepa
- BIO Zeleninová šťáva
- Vitesse - pro zdravé srdce
- Vitesse - pro zdravé cévy
- Vitesse - pro zdravé kosti
- Vitesse - koncentrace
- Vitesse - nervy a svaly
- Vitesse - pro zdravé buňky
Rozpustné ve vodě | B1, B2, B3, B5, B6, B7(H), B9, B12, C |
Rozpustné v tucích | A, D (D2, D3), E, K, K2 |