Vitamín C

Vitamín C - kyselina L-askorbová ve vodě rozpustný vitamín
Pro náš život je nepostradatelný

  • Vitamín C je citlivý na teplo a vysoce citlivý na oxidaci

Zdroj vitamínu C

  • arónie
  • šípek
  • rakytník
  • citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit)
  • brambory
  • rajčata
  • papriky
  • papája
  • brokolice
  • černý rybíz
  • jahody
  • květák
  • špenát
  • kiwi
  • brusinky
  • plody kopřivy

Vliv zpracování potravin na vitamín C

Pokud potraviny vaříme či ohříváme v mikrovlnné troubě, dochází k úbytku vitamínu C. Zpracováním snižujeme obsah vitamínu zhruba o 10% za každých 5 minut vaření, sušením až o 50%. Šetrnější je dušení v páře. K velkému úbytku dochází tepelnou konzervací a blanštírováním. Nejlepší uchování vitamínu C je formou zmrazení.
 

Vliv vitamínu C na zdraví člověka

Vitamín C potřebujeme pro metabolizmus aminokyselin, konkrétně pro nekódované aminokyseliny hydroxylysin a hydroxyprolin. Tím se podílí na syntéze kolagenu.

  • důležitý pro tkáňové dýchání
  • podporuje vstřebávání železa
  • stimuluje tvorbu bílých krvinek
  • kosti, zuby, chrupavky - vývoj
  • antioxidační obrana buňky
     

Nedostatek vitamínu C

  • slabé cévní stěny, především vlásečnice
  • zvýšená krvácivost
  • slabé zuby - viklání a vypadávání zubů
  • zvýšená kazivost zubů
  • zpomalený růst
  • narušení stavby kostí
  • slabý imunitní systém
  • větší únava
  • žaludeční problémy
  • anémie
  • otok kloubů a dásní
  • svalová atrofie
  • žaludeční vředy