B5 - Kyselina pantothenová

B5 - Kyselina pantothenová - ve vodě rozpustný vitamín

Název pro kyselinu pantothenovou pochází z řečtiny a znamená "všude se nacházející" a opravdu ji můžeme nalézt v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu. Aktivní forma kyseliny pantothenové je koenzym A, který je v organismu nutný při metabolismu sacharidů a lipidů a při syntéze životně důležitých látek (aminokyselin, hormonů, hemoglobinu, acetylcholinu a mnoha dalších...)

Vitamín B5 potřebujeme při:

  • kůže, vlasy, nehty - zlepšuje kvalitu
  • klouby
  • sliznice
  • zvyšuje plodnost
  • podporuje dlouhověkost
  • odstraňovaní jedů a vylučování léků z těla

Zdroj vitamínu B5:

  • maso a vnitřnosti
  • celozrnné pečivo
  • luštěniny
  • jako pantothenan vápenatý je přidáván do nápojů a vitamínových doplňků
  • droždí
  • žloutek
  • čerstvá zelenina
  • játra
  • maso
  • pšeničné klíčky
  • otruby
  • tresčí játra
  • mateří kašička

Zvýšená potřeba vitamínu B5:

  • parestézie - pálení nohou a svědění
  • záněty kloubů
  • křeče v nohách
  • deprese
  • snížená imunita
  • akné, dermatitida
  • únava a poruchy spánku
  • zrychlená srdeční činnost
  • průjem

V současné době je výskyt kyseliny pantothenové stále menší. Postižení jsou zejména starší lidé a to až 1/3 osob.

Předávkování vitamínem B5:

Pouze velmi velké množství mohou způsobut nevolnost a průjem.