B3 - Niacin

B3 - Niacin - ve vodě rozpustný vitamín

B3 se v těle neukládá, jeho syntéza je omezená, proto je důležitý příjem v potravě. Niacin je důležitý pro uvolňování energie z potravy.

Vitamín B3 potřebujeme při:

  • velký stres
  • deprese
  • pomáhá bránit vznik cukrovky
  • upravuje vysoký krevní tlak
  • pomáhá snižovat cholesterol

Zdrojem vitamínu B3:

  • pivovarské kvasnice
  • maso
  • mléko
  • vejce
  • listová zelenina
  • játra
  • tuňák
  • krůtí maso
  • semena slunečnice
  • fazole
  • hrách
  • brokolice
  • mrkev

Zvýšená potřeba vitamínu B3:

  • onemocnění ledvin
  • horečky
  • infekce
  • těhotenství
  • kojení
  • stáří
  • fyzická a psychická námaha
  • konzumace většího množství sladkostí a alkoholu
  • kouření
  • horko a mráz

Nedostatek vitamínu B3:

Aby se v těle projevil nedostatek vitamínu B3, strava musí být chudá na niacin i na tryptofan. I příliš mnoho leucinu může způsobit nedostatek inhibicí jeho syntézy v organismu.

  • nespavost
  • nechutenství
  • bolesti břicha
  • nápadně červený, hladký a suchý jazyk
  • pellagra - projevuje se hubnutím, poruchami zažívání a demencí. Pellagra se vyskytuje hlavně tam, kde je hlavní složka potravy kukuřice, (neobsahuje vitamín B3) nebo čiroku (obsahuje příliš leucinu). Země, které pallagra postihuje jsou hlavně Mexiko, Čína, Afrika a Indonésie.